MĄCZNE WIEŚCI ZE ŚWIATA , które warto poznać

1. Prawidłowa proporcja mąki żytniej i pszennej podczas wyrobu chleba domowego
   powinna wynosić 1/3 żytniej i 2/3 pszennej.

2. Mąka i chleb żytni mają kolor szaro-brunatny. Zatem uważajmy na chleby o miąższu
   w kolorze brązowym, złoto-brązowym czy czekoladowo-brązowym - mogą mieć
   dodatek barwnikowy np. karmel.


3. Prawdziwy, dobry chleb żytni nie jest puszysty tylko zwarty i twardawy.

4. Warto wiedzieć o tym aby łączyć mąki jasne z jasnymi i ciemne z ciemnymi.
   Chodzi o zbliżoną grubość mąki.
Jeśli łączy się mąki o różnej grubości  chleb się kruszy i nie jest spójny.

5. Do zrobienia żurku używamy mąki żytniej typ 2000.

6. Do zrobienia białego barszczu używamy mąki pszennej typ 1850.

7. Do zrobienia zakwasu najlepsza jest mąka typu około 1000.

8. Producenci do niektórych swoich mąk dosypują dodatki chemiczne np. składnik wybielający, gluten sproszkowany.
   Dlatego, aby mieć pewność naturalnego produktu należy czytać skład na etykietach informacyjnych.

9. Mąki polskie mają inne typy niż mąki zagraniczne.
Chlebowy Worek - Wzór i Wszelkie Prawa Zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie bez licencji od producenta jest zabronione.
Copyright amarene.pl